Mange danske iværksættere ønsker at starte en virksomhed, og det kan gebyrerne for en erhvervskonto godt være med til at sætte en stopper for. Hvis du ikke vidste det, så er det faktisk meget dyrt at få oprettet en såkaldt erhvervskonto, hvis man er en lille virksomhed. Det kan nemlig koste op til 5000 kroner i oprettelse for selve kontoen, og så skal man jo også betale et månedligt abonnement oveni.
De danske banker har længe haft uoverskuelige priser, når det kom til erhvervskonti. Nu er det blevet lidt bedre, efter at en række hjemmesider har lavet deres egne oversigter over en række banker. Der er heldigvis også kommet nogle nye spillere på markedet, der udfordrer de store banker lidt. Det er meget godt for konkurrencen, og i sidste ende er det meget godt for de danske iværksættere – specielt de unge med begrænsede ressourcer.
Hvor finder jeg så den billigste erhvervskonto?
Der er forskellige ting, der afgør, hvor den billigste erhvervskonto for netop din virksomhed findes. Med andre ord, så er det individuelt. Der findes derfor ikke et endegyldigt svar på “hvad er den billigste erhvervskonto?”. Heldigvis er det dog alligevel relativt nemt at forklare, hvilke par muligheder man i hvert fald bør undersøge, da en af disse med sandsynlighed vil være den billigste for netop din virksomhed.
Trin 1: Sammenlign priser
For at finde en billig erhvervskonto, er det vigtigt, at du starter med at sammenligne erhvervskonto priser. Dette gør du ved at klikke på linket og tjekke oversigten ud. Her vil du kunne finde en række danske og udenlandske banker, der potentielt vil have din virksomhed som kunde. Ja, du læste rigtigt. Du skal ansøge om en erhvervskonto og blive godkendt efterfølgende.
Trin 2: Opret en erhvervskonto
Har du fundet en billig erhvervskonto på oversigten, så prøv at sende en ansøgning afsted. Er der tale om en dansk bank, så kan der sagtens gå et par uger fra i dag, før du har dit kontonummer. Det afhænger igen af mange forskellige ting. Er din virksomhed simpel, og er ejerstrukturen simpel, så går det nok hurtigere.
Har du derimod valgt en udenlandsk bank, så får du nok svar inden for et par timer eller en dag – afhængig af bank. Udenlandske banker er oftest hurtigere, og det ser ud til at de accepterer mange flere kunder end de danske banker.
Trin 3: Vent på dit kontonummer
Ved danske banker skal du som nævnt vente op til et par uger på at få dit danske kontonummer (registreringsnummer og kontonummer) plus IBAN. Ved udenlandske banker får du det med det samme, og du er klar til at overføre penge med det samme. Har du travlt, bør du overveje en udenlandsk bank.
Trin 4: Tilknyt som NemKonto
Har du valgt en udenlandsk erhvervskonto, så er denne som udgangspunkt ikke din NemKonto. Alle virksomheder skal have en NemKonto, og derfor bør du tilknytte denne konto som NemKonto. Dette gøres ved at gå din på NemKontos hjemmeside og finde en formular. Denne formular udfyldes og sendes til dem med posten. Der går et par uger, og så er det din nye NemKonto.
Du har som sådan ikke travlt med at få en NemKonto, fordi de nærmest kun bliver brugt til udbetalinger fra det offentlige. Og hvis du ikke har travlt med at få din selskabskapital udbetalt, så kan det sagtens vente. Vi nævner selskabskapitalen, fordi de fleste advokater kun vil udbetale til NemKonto (uden ekstra gebyrer på omkring 1500 kroner).
Hvilke muligheder er typisk de billige?
Generelt kan man sige, at du kan vælge mellem en dansk erhvervskonto og en udenlandsk erhvervskonto. Disse har fordele og ulemper. Dette kommer vi ind på i denne sektion.
Konto i dansk bank
Skal du have en konto i en dansk bank, så bør du først og fremmest kigge på Nykredit igennem Dinero. De har et samarbejde, hvor du kan få en erhvervskonto ned til 99 kroner med et oprettelsesgebyr på ned til 0 kroner. Det afhænger dog selvfølgelig af, hvilken kontotype du har hos regnskabsprogrammet Dinero. For at få en fornuftig pris, så kræver det, at du anvender Dinero til dit regnskab. Er dette ikke tilfældet, så bør du overveje det næste alternativ.
Lunar (tidligere kendt som LunarWay) tilbyder også danske virksomheder en relativt billig erhvervskonto. Du får et kort og en konto til et fast årligt gebyr. Du skal ikke betale negative renter af de første 250.000 kroner, du har stående på kontoen. Derudover får du altid gratis oprettelse.
Konto i udenlandsk bank
Ønsker du at få gratis oprettelse og endnu lavere gebyrer på alle mulige ydelser, så er en udenlandsk konto et meget godt bud. Her har vi Revolut og Wise (tidligere kendt som TransferWise). Begge tilbyder danske virksomheder gratis oprettelse, og så godkender de deres kunder meget hurtigt. For at få dine kontooplysninger hos Wise skal du betale et lille ubetydeligt gebyr, men så er du helt kørende.
En udenlandsk bank kan sagtens blive din NemKonto. Rul op og læs trin 4, hvor vi forklarer, hvordan man gør.