Erhvervslån

//

Mange virksomheder har i denne tid haft problemer med at få likviditet på grund af mange forskellige årsager. I sådan et tilfælde kan et erhvervslån til din virksomhed, uanset om der er tale om et ApS eller A/S, hjælpe dig igennem denne periode. Denne form for lån er lavet til virksomheder, og du skal derfor som regel have et dansk selskab for at få lov til at tage sådan et.

Typer af erhvervslån

Man kan generelt sige, at der findes to forskellige typer af erhvervslån. Det ene er med sikkerhedsstillelse, hvor det andet er uden sikkerhedsstillelse.

Med sikkerhedsstillelse

Starter vi med at tage det første, så kender du det nok allerede fra privaten, da du købte en bolig gennem et realkreditlån. Her er der pant i boligen, og dette bliver tinglyst. Kan du ikke betale tilbage, så mister du din bolig.

Inden for erhvervslån er der typisk tale om pant i virksomhedens aktiver. Dette kunne eksempelvis være maskiner, biler og meget andet. Man stiller sikkerhed, fordi det kan være risikabelt for bankerne at låne ud til virksomheder – der er jo begrænset hæftelse hos mange virksomheder. Bankerne er selvfølgelig interesserede i at få deres penge tilbage – med renter selvfølgelig.

Uden sikkerhedsstillelse

Det er dog ikke altid muligt for virksomheder at låne med sikkerhed, hvorfor man bør undersøge muligheden for at gøre det. I mange tilfælde er dette faktisk muligt, men der er et men. For at du kan få lov til at låne uden sikkerhedsstillelse, så skal du give en personlig garanti for at det optagede lån bliver betalt tilbage. Du har måske hørt ordet selvskyldnerkaution før – dette ord dækker netop denne situation.

Optager du et lån uden sikkerhedsstillelse men med personlig garanti, så skal du være opmærksom på, at du kommer til at hæfte for det personligt. Dette er uanset om din selskabsform er med begrænset hæftelse. Det er faktisk derfor, at du skal underskrive dette dokument, når du låner pengene. Låneudbyderen eller banken vil selvfølgelig gerne have muligheden for at få deres penge tilbage. Man skal have en meget stor virksomhed, før man kan få meget lave renter og uden at skulle stille personlig sikkerhed.

Hvad er renten på et erhvervslån?

Som udgangspunkt er det ikke muligt at definere én rente, som kommer til at gælde for alle virksomheder. Kigger man på de forskellige låneudbyderes hjemmesider, så står der oftest, at det kommer an på den enkelte virksomheds profil. Med andre ord så laves der en risikovurdering, og renten bliver så bestemt ud fra denne vurdering.

Hvor meget kan man låne?

Lånebeløbet kommer an på, hvor du låner dine penge. Nogle udbydere vil dog ikke låne dig mere end hvad du omsætter for. Du har derfor måske ikke de bedste muligheder for at låne penge, hvis din virksomhed lige er startet. Måske kan du, men så kommer renterne også til at være tilsvarende højere. Regner du med at det kan betale sig, så kan det alligevel være fordelagtigt for dig at låne pengene.

Hvor hurtigt kan jeg få udbetalt pengene?

Som regel bliver pengene udbetalt meget hurtigt, efter du har accepteret dit lånetilbud. Virksomheder vil gerne tjene penge, hvorfor de er interesserede i at du får både dit lånetilbud og dine penge så hurtigt som muligt. Èn låneudbyder i Danmark skriver på deres hjemmeside, at du kan ansøge på ét minut og få et tilbud inden for en time. Accepterer du deres tilbud, så får du udbetalt pengene samme dag.

Hvad er kravene for at låne penge?

De enkelte udbydere af lån har selvfølgelig forskellige krav, og du kan også forvente forskellige renter fra dem. De kigger derfor også på forskellige ting, men vi giver dig en liste over ting, de potentielt kigger på:

  • Hvor længe din virksomhed har været aktiv
  • Om virksomheden tidligere har betalt for sent
  • Om garantens (din) kredithistorik er uden problemer
  • Din virksomheds årlige eller månedlige omsætning
  • Om virksomhedens beslutningstagere (typisk bestyrelse eller ledere) befinder sig i Danmark