Voldsom kærlighed til mad

//

Vi elsker god mad, men hvilke retter er de mest velsmagende og i hvilke lande serveres det?

Vi har gennemsøgt planeten for nogle de lækreste retter, der nogensinde er blevet skabt. Men pas på da dine tænder begynder at løbe i vand, når vi afslører nogle af verdens bedste mad retter:

Popcorn med smør, USA

Majs – den industrielle verdens arbejdshest – er bedst, når dens søde variant steges med en masse smør, indtil den sprænges, og derefter snuppes i fedtede håndfulde, mens man ser Netflix sent om aftenen.

Masala dosa, Indien

En sprød crepe med rismørbrad omslutter en krydret blanding af kartoffelmos, som derefter dyppes i kokoschutney, pickles, tomat- og linsesauce og andre krydderier. Det er en fantastisk morgenmad, som holder dig i gang indtil frokost, hvor du sikkert vil komme tilbage efter en til. Har du ikke mod på at kaste dig ud i denne ret selv, så kan du tage på indisk restaurant.

Kartoffelchips, Storbritanien

Det er uklart, hvornår og hvor kartoffelchippen blev født. Ifølge en amerikansk legende blev de opfundet i New York i 1853, men den tidligst kendte opskrift på “Potatoes Fried in Slices or Shavings” findes i en bestseller fra 1817 af englænderen William Kitchiner i en kogebog.

Uanset hvad, er de nu en af verdens mest børnevenlige og bedste fødevarer. Men tænk på dem på denne måde – hvis en enkelt chip kostede f.eks. 5 dollars, ville den være en langt større (og mere populær) delikatesse end kaviar, en pris, der er værd at føre krig om.

Skaldyrspaella, Spanien

Havet skvulper lige ved dine fødder, en varm brise pisker dugen rundt om dine ben, og foran dig står en dampende gryde med paella. Rejer, hummer, muslinger og blæksprutter kombineres med hvide ris og forskellige krydderurter, olie og salt i denne ret fra Valencia, som straks sender dig i feriemode. Men hvis du får den i Spanien, er du sikkert allerede der.

Som tam, Thailand

For at tilberede Thailands mest berømte salat skal du knuse hvidløg og chili med en morter og stødstempel. Bland tamarindsaft, fiskesauce, jordnødder, tørrede rejer, tomater, limesaft, sukkerrørspasta, bønner og en håndfuld revet grøn papaya i. Tag en side af klæbrige ris med. Der findes også varianter med krabbe (som tam boo) og fermenteret fiskesauce (som tam plah lah), men ingen af dem kan måle sig med smagen og den enkle skønhed af originalen.

Kylling med ris, Singapore

Denne dampede eller kogte kylling, der ofte kaldes Singapores “nationalret”, serveres på duftende, olieagtige ris med agurk i skiver som symbolsk grøntsag. Der findes også varianter som ristet kylling eller kylling med sojasauce. Uanset hvordan den tilberedes, er det en af Singapores bedste retter. Dypningssaucerne – mørk sojasauce af høj kvalitet, chili med hvidløg og stødt ingefær – giver den det ekstra pift, der sikrer, at man tænker på kyllingeris, når man ikke er i Singapore og spiser dem.

Poutine, Canada

Pommes frites smurt i ostekorn og brun sovs. Lyder lidt ulækkert, ser endnu værre ud, men den fylder munden med en sauceret, osteagtig, stegt kartoffelblanding, der får dig til at kæmpe om den sidste klat. Vores canadiske venner insisterer på, at det er bedst at nyde den kl. 3 om natten efter “flere” øl.

Tacos, Mexico

En frisk, håndlavet tortilla fyldt med små stykker grillet oksekød gnedet i olie og havsalt og derefter dækket med guacamole, salsa, løg, koriander eller hvad du ellers har lyst til – perfekt til morgenmad, frokost eller aftensmad. Dette er grunden til, at ingen besøgende forlader Mexico med mindre vægt, end da de ankom.

Stinkende tofu, Sydøstasien

Intet forbereder dig virkelig på stanken fra en af de mærkeligste retter på jorden. Ligesom durian er stinkende tofu en af Sydøstasiens mest ikoniske fødevarer. Lugten af gærende tofu er så overvældende, at mange ikke er i stand til at ryste minderne af sig i månedsvis. Så er den legendarisk guddommelige smag virkelig besværet værd? Ja, det er den helt sikkert.

Fransk toast, Hong Kong

I modsætning til den mere afdæmpede søndagsbrunch er French toast i Hong Kong-stil som et dybstegt kram. To stykker toastbrød er smurt med jordnøddesmør eller kaya-marmelade, dyppet i æggedej, stegt i smør og serveret med endnu mere smør og masser af sirup. En af Hongkongs bedste madretter, der bedst nydes før kolesterolkontrollen.

Når man tænker på toasten vil de fleste nok mene at, de falder ind under fastfood fremfor et almindeligt aftensmåltid.

CSR Label

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark