Skotland: Historie og geografi

//

Skotland er et land, der er en del af Det Forenede Kongerige. Det indtager den nordlige tredjedel af øen Storbritannien med en grænse mod England mod sydøst og er omgivet af Atlanterhavet mod nord og vest, Nordsøen mod nordøst og Det Irske Hav mod syd. Skotlands fastland er ca. 78 772 kvadratkilometer stort (30 410 kvadratkilometer), hvilket gør den til den næststørste af de britiske øer efter Storbritannien.

Geografien

Edinburgh, landets hovedstad og næststørste by, er et af Skotlands 32 lokalrådsområder. Den største by, Glasgow, har været skueplads for en kraftig industrialisering siden den skotske oplysningstid og er nu et vigtigt center for handel, finans og kulturel aktivitet. Andre byområder er Aberdeen og Dundee. De skotske farvande består af en stor del af Nordatlanten og Nordsøen, som indeholder de største oliereserver i Den Europæiske Union. Dette har givet Aberdeen, den tredjestørste by i Skotland, titlen som Europas oliehovedstad.

Historien

Kongeriget Skotland blev en uafhængig suveræn stat før den 1. maj 1707, hvor det indgik en politisk union med Kongeriget England for at skabe Kongeriget Storbritannien. Unionen var et resultat af unionstraktaten, der blev aftalt i 1706 og ratificeret ved unionsakterne 1707, som forenede de to landes parlamenter til et enkelt parlament i Storbritannien med virkning fra den 1. januar 1801.

Retssystem og parlament

Skotlands retssystem er fortsat adskilt fra England og Wales og Nordirland og har sine egne særskilte systemer for privatret, strafferet og offentlig ret. Det skotske parlaments beføjelser er blevet uddelegeret siden 1999, således at Skotland nu har ansvaret for de fleste love vedrørende uddannelse, sundhed, retfærdighed, landbrug og fiskeri.

Skotland er repræsenteret i Det Forenede Kongeriges parlament af 59 parlamentsmedlemmer og i Europa-Parlamentet af 6 medlemmer af Europa-Parlamentet. Skotland er også medlem af Det Britisk-Irske Råd og sender fem ud af 129 repræsentanter til det decentrale skotske etkammer parlament.

Edinburghs kultur og historie har gjort byen til et populært turistmål, og Edinburgh er den næstmest besøgte by i Storbritannien efter London. Det engelske navn “Skotland” stammer fra det latinske Scotia, skotternes land, et keltisk folk fra Irland, som slog sig ned på Storbritanniens vestkyst omkring det 5. århundrede e.Kr. Det gæliske navn Alba stammer fra de keltiske briter, der bosatte sig i det nuværende Skotland i den tidlige middelalder.

Klimaet

Det skotske klima er tempereret og oceanisk og har en tendens til at være meget omskifteligt. Golfstrømmen, en varm havstrøm, strømmer nordøstligt forbi Skotland og har en modererende virkning på klimaet, især i den vestlige del af Skotland hvor den årlige gennemsnitstemperatur er et par grader højere end i øst.

Skotlands geografi er varieret med lavlandsområder, højlandsområder og øer. Højlandet er en bjergregion i Skotland, som generelt anses for at omfatte fastlandsområderne nord og vest for Highland Boundary Fault, der gennemskærer Skotland fra Arran i den vest til Stonehaven i øst.

Lowlands er en region i Skotland, der omfatter Scottish Borders og Fife, og som ligger syd for Highlands. De fleste af øerne omkring Skotland er en del af Hebriderne, et øhav ud for vestkysten, mens et stort antal andre øer ligger længere mod nord, i de nordlige øer og orkney- og Shetlandsøerne.

Der er mange ferskvands- og havområder i Skotland med næsten 700 øer, hvoraf de fleste findes på Hebriderne. Skotlands geologi er kompleks og varieret og er et resultat af successive episoder af geologisk aktivitet over en periode på mere end to milliarder år.