Sankta Lucia – en skandinavisk tradition

//

Sankta Lucia er en skandinavisk tradition, der fejres den 13. december. På denne dag hylder vi ikke kun lyset, men også kvindernes rolle i vores historie. Traditionen stammer fra Sverige, hvor den oprindeligt blev fejret som et offer til guderne for at sikre en god vinter. I dag er det dog mest kendt for at være en hyldest til lyset og kvindernes rolle i historien. Lucia var en ung pige fra Syracuse i Sicilien, der levede i 4. århundrede e.Kr. Hun blev martyret for sin tro på Christus og er i dag kendt som skytshelgen for syge og blinde.

 

Hvordan fejrer vi Sankta Lucia?

I Skandinavien har vi traditionen med at hylde den unge pige ved at udnævne en “Luciabrud”. Pigen ifører sig et hvidt klæde med et rødt snit over brystet, hvilket symboliserer Lucia’s blodige martyrdød. Hun bærer desuden et lys i hånden og pyntes med en grøn gren eller et blad af saffran. De andre piger i gruppen, der kaldes “Luciafølget”, bærer ligeledes lys og pyntes med grønne grene eller blade af saffran. Sammen går de så ud og synger Lucia-sange for at sprede glæde og glimmer i mørket.

 

Konklusion:

Sankta Lucia er en hyggelig tradition, der samler familier og venner sammen. Traditionen minder os om vigtigheden af ​​at se indad i os selv og finde det lys, der skinner igennem mørket. Det er en tid til at takke for det lys, vi har, og håbe på mere af det i fremtiden. Vi ønsker alle en glædelig Sankta Lucia!