Sådan giver du førstehjælp ved en ulykke

//

Der findes mange forskellige måder at give førstehjælp på, alt efter situationen. I denne artikel har vi fokus på førstehjælpens fire hovedpunkter, som kan hjælpe dig med, hvordan du yder førstehjælp i forbindelse med en ulykke.

Skab sikkerhed

Hvis der er sket en ulykke, så skal du i første omgang skabe sikkerhed ved at sørge for at ulykken ikke bliver værre – men du skal samtidig sørge for, at du ikke udsætter dig selv for fare. Ved el-ulykker bør du f.eks. slukke for strømmen, hvorimod du bør tænde for havariblink, opsætte advarselstrekanter og bruge sikkerhedsvest i tilfælde af en trafikulykke.

Vurdér personen

Når du har skabt sikkerhed, skal du tjekke, om den tilskadekomne er ved bevidsthed. Tal højt til ham/hende og rusk i ham. Hvis det ikke hjælper, er han bevidstløs og du bør råbe efter hjælp. Herefter skal du finde ud af, om han/hun trækker vejret. Læg ham på ryggen, bøj hans hoved og løft hans underkæbe. Læg så dit øre helt tæt ved hans næse eller mund, så du kan se, føle eller lytte, om han trækker vejret. Hvis han ikke gør, skal du ringe 112 og give hjerte-lunge-redning med det samme. Hvis han trækker vejret, skal du se, om der er tegn på blodkredsløbsproblemer, f.eks. om huden er bleg, kold og fugtig – men du skal stadig sørge for at tilkalde den nødvendige hjælp og give førstehjælp.

Tilkald hjælp

Hvis der ikke allerede er nogen, der har ringet 112, skal du gøre det hurtigst muligt. Her er det vigtigt, at du fortæller, hvor ulykken er sket, hvad der er sket, hvor mange der er kommet til skade og hvor du ringer fra. Jo mere information, du kan give, jo bedre, så hold dig endelig ikke tilbage, når du snakker med alarmcentralen.

Giv førstehjælp

Førstehjælp defineres som al den hjælp, der kan gives til den syge eller tilskadekomne – uanset om den tilskadekomne er ved bevidsthed eller ej. Når du yder førstehjælp, er det meget vigtigt, at du hele tiden samarbejder med den tilskadekomne, forklarer, hvad du vil gøre og så er det også meget vigtigt, at du taler beroligende og lytter.

Disse fire hovedpunkter er lige præcis det, man lærer på et førstehjælpskursus – og selvom man har deltaget i ét i forbindelse med at man har taget kørekort, så er det altså ikke nok. Det anbefales, at man deltager i et førstehjælpskursus hvert 2. år for løbende at holde sig opdateret.