Sådan bliver du Key Account Manager

//

Det kan være svært at definere hvad en Key Account Manager (KAM) egentlig er, og titlen er da ofte også meget flittigt brugt til forskellige salgsstillinger. Der er dog overordnet nogle fællestræk, og disse kommer vi nærmere ind på i denne artikel. 

Hvad er en KAM?

En Account Manager har som udgangspunkt kundeansvaret for en større portefølje af kunder, hvor en KAM oftest tager sig af en fast portefølje af større kunder, såkaldte nøglekunder. Dvs. at KAM’en har et stort ansvar, da personen både skal kunne jonglere salg, rådgivning og kundepleje, og en fejl eller mistet kunde kan have store konsekvenser for virksomhedens budget.

Løn og vilkår

Lønnen spænder sig bredt, og afhænger ofte af den virksomhed man arbejder i, antal års erfaring, evner, branchen osv. Opgaver og vilkår er også meget forskellige fra virksomhed til virksomhed. Derfor er det altid en god ide at tale med familie, venner eller andre som evt. har erfaring med rollen. Det kan give dig en ide om, hvilke faktorer du skal have i tankerne, når du søger KAM-stillinger.

Flere veje til at blive KAM

Der findes ikke en direkte uddannelsesbaggrund som sikrer dig adgang til jobbet som KAM, men der er nogle uddannelser som kan give dig nogle bedre forudsætninger. Det kan bl.a. være kandidatgrader i marketing, kommunikation og erhvervsøkonomi m.fl. I bund og grund handler det dog mest om hårdt arbejde og talent.

De typiske veje til KAM-jobbet

Er du interesseret i at blive KAM, men har måske ikke så meget salgserfaring, så kan det være du skal starte med at få et mindre salgsjob. Så får du både erfaring, samtidigt med at du får testet dig selv, dine salgsevner og får en fornemmelse for at arbejde med salg.

Har du allerede salgserfaring, er ihærdig og har talent, kan du evt. starte som Account Manager og arbejde dig op. Hårdt arbejde og resultater er nemlig vejen til KAM-stillingen.

Har du allerede en lang salgskarriere bag dig, kan du skyde genvej til stillingen, især hvis du har et solidt branchekendskab og et etableret netværk.  

Er du stadig med?

Har du læst med så langt, så har du formentlig allerede en rigtigt god grundlæggende ide om, om det er en stilling for dig. Skal du i gang med at arbejde dig frem mod at kunne besidde stilling, eller søger du job, kan du med fordel gå i gang med at tilmelde dig forskellige job- og CV-databaser, samt tage kontakt til rekrutterings- og headhunting-bureauer med speciale i netop sælgere. Der er mange derude som bl.a. www.dedikation.dk, som dagligt hyres af virksomheder til at finde deres næste topsælger. Det er altid en god ide at være åben for forskellige salgsjob og brancher. Særligt hvis du ikke har under 10 års erfaring med salg.

CSR Label

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark