Motorikleg kan styrke barnets balance

//

Vi tænker nok ikke meget over det i vores voksenliv, men balancen er faktisk ikke noget vi er født med. Det er noget som vi, da vi var helt små, har trænet, når vi har leget, gynget, vugget og mærket verden omkring os.

Balancesansen er faktisk enormt vigtig for vores barns udvikling, og derfor skal der øves og trænes gennem hele opvæksten.

Hvad er balancesansen?

Balancesansen er også kendt som vestibulærsansen, og det er en af de primære sanser, som børn skal træne i de første år af deres liv.

Balancesansen er faktisk en kombination af fire forskellige sanser: Labyrintsansen, muskel-led-sansen, følesansen og synet. Det vil sige, at alle fire sanser skal stimuleres på samme tid, når der skal trænes balance.

Sådan trænes sanserne

Det lyder måske omfattende, at man skal træne fire sanser på samme tid. Ordet træning er også en smule misledende, for når man er barn, så handler træning mere om at lege sig selv frem til at styrke sanserne.

Balancesansen er faktisk i spil hver gang man bevæger sig. Det kan være, når man krabber sig rundt på gulvet og finder vej omkring stolebenene, når man gynger på legepladsen, når man vugges frem og tilbage eller blot, når man rører forskellige ting omkring sig.

Balancen kan trænes hele livet

Selv hvis du er kommet sent i gang med balancetræningen, så kan du tage den helt med ro. Det er aldrig for sent at få stimuleret sanserne hos barnet. Balanceudviklingen skal ske i jeres eget tempo, og hvis dit barn pludselig bliver svimmel eller dårlig, så er det bedre at tage en pause.

Heldigvis er balancesansen en af de sjoveste sanser for børn at træne. Der er nemlig masser af gode grin i at lege, danse, løbe, hoppe og gynge.