Koffein: Hvad er det? Anvendelser, fordele og bivirkninger

//

Koffeinholdige drikkevarer er den traditionelle medicin til at vække dine sanser og holde dig opmærksom i længere perioder. Som følge heraf har de fleste mennesker indtaget koffein på et eller andet tidspunkt i deres liv. Det er så gennemgribende, at det kan findes i tre af de mest forbrugte drikkevarer verden over: kaffe, te og cola.

På trods af at de fleste mennesker regelmæssigt bruger det, er ikke alle velbevandrede i det. Koffein, på trods af at det ser ud til at være et grundlæggende molekyle, leverer komplekse signaler til vores hjerner, der ændrer vores adfærd og tænkning.

Lær mere om nogle af koffeinens mange sundhedsmæssige fordele og potentielle ulemper ved at læse videre.

Hvad er koffein?

Koffein er et af de mest udbredte naturligt forekommende stimulanser i verden. Naturlige kilder til denne astringerende forbindelse omfatter kolanødder, kakao, teblade og kaffe. Det kan findes i frugter, frø eller blade af forskellige planter. Næsten 70 yderligere plantearter har det også.

Når det indtages, har dette kemikalie en indvirkning på organismens centralnervesystem. Nogle hjernekemikalier kan produceres mere som følge heraf. De psykologiske virkninger, det har på mennesker, er forårsaget af de kemiske reaktioner, det sætter i gang i kroppen.

Sådan virker koffein

Receptorerne i hjernen tjener en række formål. A1- og A2A-receptorerne i hjernen er to vigtige receptorer, som koffein rammer, når det kommer ind i det menneskelige system.

Træthed og søvnbesvær er forårsaget af adenosin, en kemisk neurotransmitter i hjernen. Fra begyndelsen af dagen opbygges dette kemikalie, og i løbet af dagen stiger dets niveauer. De vigtigste faktorer, der bidrager til en stigning i adenosinproduktionen, omfatter fysisk og mental aktivitet.

Din tyndtarm absorberer koffein på mindre end en time efter indtagelse af en mad eller drikkevare, der indeholder koffein.

Det kan være umagen værd at købe en fuldautomatisk espressomaskine fra https://fuldautomatisk-espressomaskine.dk/ hvis du er træt af at drikke sort kaffe hver dag. Det er den perfekte kaffemaskine til folk, der nyder at lave en kop kaffe hurtigt og nemt uden at gå på kompromis med smag eller kvalitet.

Derefter rejser den til blodbanen og andre organer, herunder hjernen.

Det begynder at forhindre adenosin i at interagere med de to adenosinreceptorer, når det når hjernen. Koffeinens blodkoncentration når sit højdepunkt to timer efter indtagelse.

Kaffe er lav i kalorier. Du har brug for vægte til måling af kaffevægt. Din perfekte morgenrutine inkluderer bestemt ikke måling af bønner og vand, men det er et skridt, der giver gode resultater med det samme. Den måde, du brygger kaffe på, vil ændre sig, hvis du bruger en kaffeskala. Din morgenkaffe vil være konsekvent bedre smagende, mere velafbalanceret og dejlig.

Sikkerhed og bivirkninger af koffein

Talrige sikkerhedsproblemer er konstant blevet bragt op af koffeinbrug. Medicinen er dog sikker, når den bruges moderat. FDA anser generelt et dagligt koffeinindtag på 400 mg for sikkert.

Langsigtet forbrug af for store mængder koffein kan forårsage fordøjelses- og hjerte-kar-problemer. Følgende er et par kortsigtede negative virkninger af koffeinbrug:

Sovende

unormal hjerterytme

Dårlig mave

Angst

rastløshed

Mit blodtryk er højt.

Hovedpine

Indtagelse af koffein kan gøre folk afhængige. Det kræver derfor mere koffein for at producere nogen virkninger. Evnen til at tolerere og blive afhængig af koffein påvirkes af genetik. Hvis du holder op med at drikke koffein, kan du opleve ubehagelige abstinenssymptomer som kvalme og hovedpine.

CSR Label

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark