EU Taksonomien: Sådan kan din virksomhed arbejde med ESG-rapportering

//

EU Taksonomien er et klassifikationssystem, der sætter standarderne for, hvad der kan betragtes som en miljømæssigt bæredygtig økonomisk aktivitet. Med disse regler i EU, som rammer alle større danske virksomheder, er det vigtigt for virksomheder at forstå hvordan de bliver omfattet og hvordan det hænger sammen med den øvrige rapportering om ESG (Environmental, Social, Governance). I denne artikel gennemgår vi EU Taksonomien, hvordan den påvirker virksomheder, og hvordan du som virksomhed kan arbejde med ESG for at overholde reglerne og maksimere din bæredygtighedsindsats.

Hvad er EU Taksonomien?

EU Taksonomien er et værktøj, der definerer, hvilke økonomiske aktiviteter der kan betragtes som bæredygtige ud fra miljømæssige kriterier. Formålet med taksonomien er at give investorer og virksomheder en klar forståelse af, hvad der er “grønt”, og dermed fremme investeringer i aktiviteter, der støtter EU’s klima- og miljømål.

Taksonomien har seks miljømål, som virksomheder skal forholde sig til:

  1. Modvirkning af klimaændringer
  2. Tilpasning af klimaændringer
  3. Bæredygtig anvendelse og beskyttelse af vand- og havressourcer
  4. Omstilling til cirkulær økonomi
  5. Forebyggelse og bekæmpelse af forurening
  6. Beskyttelse og genopretning af biodiversitet og økosystemer

For at en aktivitet kan betragtes som bæredygtig, skal den bidrage positivt til mindst ét af disse mål, samtidig med at den ikke skader de andre mål.

Hvordan påvirker EU Taksonomien din virksomhed?

EU Taksonomien kræver, at virksomheder rapporterer om deres bæredygtighedsaktiviteter og ESG-indsatser. For virksomheder, der er omfattet af EU’s regler om bæredygtighedsrapportering (som store børsnoterede virksomheder), betyder dette, at de skal give gennemsigtige oplysninger om, hvordan deres aktiviteter bidrager til de miljømål, der er defineret i taksonomien.

En virksomhed skal opfylde visse krav for at blive anerkendt som bæredygtig. For eksempel skal den opfylde tekniske screeningskriterier og sikre, at dens aktiviteter ikke forårsager væsentlig skade på andre miljømål. Dette betyder, at virksomheder skal kunne dokumentere og rapportere om deres aktiviteter på en detaljeret og pålidelig måde.

Sådan arbejder din virksomhed med ESG ud fra EU Taksonomien

  1. Forstå de relevante mål og kriterier

Først og fremmest skal din virksomhed forstå de specifikke mål og kriterier, der er beskrevet i EU Taksonomien. Det betyder at gennemgå de omfattede aktiviteter i reguleringen og vurdere i hvilken grad jeres virksomhed omfattes. Herefter gennemgå de seks miljømål og vurdere, hvilke miljømål jeres virkomshed bidrager til.

  1. Implementer bæredygtige forretningspraksisser

For at kunne rapportere i overensstemmelse med EU Taksonomien skal din virksomhed implementere bæredygtige initiativer der sikrer overholdelse af en række tekniske kriter. Det kan være energieffektivisering, brug af vedvarende energikilder, affaldshåndtering, reduktion af CO2-udledning og andre grønne initiativer.

  1. Mål og dokumentér dine ESG-resultater

Det er essentielt at kunne dokumentere dine ESG-resultater. Det betyder, at du skal måle effekten af dine bæredygtige aktiviteter, bruge pålidelige data og sikre, at dine rapporter er gennemsigtige og efterlever EU’s krav. Vær forberedt på at give konkrete beviser for, hvordan dine aktiviteter bidrager til miljømålene.

  1. Integrer EU Taksonomien i din forretningsstrategi

EU Taksonomien bør ikke kun være et rapporteringsværktøj, men en integreret del af din forretningsstrategi. Ved at indarbejde bæredygtige mål i din strategi kan du sikre, at din virksomhed lever op til taksonomiens krav og præsentere en større andel af din virksomhed som bæredygtig. Ultimativt kan du på den måde drage fordel af grønne investeringer, lavere låneomkostninger og forbedret omdømme.

Hvorfor er det vigtigt?

EU Taksonomien har stor betydning for virksomhedens langsigtede bæredygtighed og finansiering. Når investorer og finansielle institutioner bruger taksonomien til at vurdere bæredygtigheden af en virksomhed, kan det føre til bedre adgang til kapital og et stærkere brand. Virksomheder, der ikke tilpasser sig taksonomiens krav, risikerer at blive opfattet som mindre bæredygtige og kan stå over for økonomiske udfordringer.

Få rådgivning til taksonomiforordningen her

 

Kilder:

  • EU Kommissionen: EU Taksonomien for bæredygtige aktiviteter
  • European Environment Agency: EU’s bæredygtighedsmål
  • European Commission: EU Green Deal and the EU Taxonomy