Ejeraftale – ejer I en virksomhed i fællesskab med flere ejere?

//

Har du en virksomhed, som du ejer i fællesskab andre ejere, så er det en rigtig god idé at oprette en ejeraftale – som er en skriftlig juridisk og bindende aftale, som regulerer ejer- og ledelsesforholdet. Den indgås imellem selskabets kapitalejere.

Ejeraftalen har ikke indflydelse på virksomheden/selskabet. Den skal sørge for at regulere regler internt i selskabet for de respektive ejere. Dvs. at en ejeraftale ikke kan erstatte et selskabs vedtægter. Den supplerer derimod disse.

 

Derfor skal I oprette en ejeraftale

Der er store fordele for ejerne i at oprette en ejeraftale, selv om det ikke er obligatorisk.

En ejeraftale handler i bund og grund om, hvilke spilleregler der skal gælde. Dvs. at det er noget, som ejerne skal udarbejde i fællesskab, for at kunne nå til enighed. Det allerbedste tidspunkt, at gøre det, er i selskabets begyndelse, hvor I stadig er gode venner.

Ejeraftalen giver klare rammer for, hvordan ejerskabet skal fungere – for at undgå misforståelse og et bedre samarbejde mellem dem.

Hvordan skal en ejeraftale se ud?

Hvad selve ejeraftalen skal indebære, er faktisk helt op til ejerne af selskabet. Når ejeraftalen er lavet, så er det her alle aftaler bliver skriftligt juridiske. Som tidligere nævnt, er det derfor altid bedst at gøre det i selskabets begyndelse, og imens at alle ejere er gode venner og ingen uenigheder har.

En ejeraftale kan indeholde alt fra:

  • Aftalens partere
  • Selskabets ledelse
  • Salg, forkøbsret osv.
  • Hvad skal der ske ved dødsfald

Dette er blot et par eksempler på, hvad en ejeraftale kan indeholde, ligesom den også kan indeholde kapitalforhøjelse, udbytte, kundeklausuler, ophør af samarbejde og meget andet.

Hvor/hvordan får I lavet en ejeraftale?

Tag fat i din advokat eller opsøg en. De hjælper jer med at få ejeraftalen på plads, papirer, rådgivning osv. Selv brugte vi/jeg Advokat-ll.dk, som var virkelig dygtige og behjælpelige og som samtidig gav os en fair pris.