Derfor er vandresko essentielle for en god vandretur

//

Er vandresko ikke en lille smule overvurderede, tænker du måske. Det kan da være hip som hap, om jeg bruger mine kondisko som et par deciderede vandresko.

Når først du har prøvet forskellen på at gå et sted mellem 25-30 kilometer i et par udtrådte løbesko samt et par vandresko, så vil du vide, at vandresko bestemt ikke overvurderede. Dine fødder har det simpelthen langt bedre, når dagen er omme, når du har brugt de sko, som rent faktisk er designet til den aktivitet, som du begiver dig ud på.

I denne artikel vil vi komme lidt mere ned i dybden på, hvorfor det egentlig forholder sig sådan. Så hvis du er en af de mange skeptikere, kan du jo lige dedikere et minut på at læse med her. Måske vil det udvide din horisont en smule.

 

Sålen er med til at gøre underværker

Helt generelt, så er en af de store forskelle på en løbesko og en vandresko sålen. Sålen på en løbesko er meget blød og fleksibel, hvilket er fordelagtigt når man løber, og skoen i høj grad skal kunne give sig efter fodens position, ellers vil risikoen for at få skader være høj.

Når du er ude at vandre, så har dine fødder nogle andre behov, hvorfor det faktisk er diametralt modsat. Derfor skal sålen på en vandresko være stiv og hård, så du virkelig skal bruge mange kræfter, hvis du gerne vil bukke skoen.

Mange vandrestier fører dig ud på et noget ujævnt terræn. Når du så samtidig har 10-15 kilo på ryggen, så øger det risikoen for at vride om. Men i og med at sålen er hård, så har foden hele tiden et fladt stabilt underlag under sig, hvilket giver den meget mere ro, også når du har gået 25 kilometer.

 

Vandresko er for det meste vandtætte

En anden stor forskel, som oftest er at finde mellem løbesko og vandresko, er det materiale, de er lavet i. Vandresko har ofte en Goretex membran, som gør dem både vandtætte og åndbare. Varmen og fugten inde i skoen kan altså godt komme ud af skoen, men vand udefra kan ikke trænge ind.

Det er rigtig dejligt, hvis du går i områder, hvor det lige har regnet og terrænet derfor er vådt. Det kan også være om morgenen, hvor der er faldet dug. Går du i løbesko, vil du formegentlig få våde fødder, hvor du undgår dette, hvis du går i vandresko.

 

Er du klar til at vælge fodtøj til din vandretur?

De ovenstående to områder var blot et lille udvalg af de forskelle, som der er på vandresko og løbesko. Men uanset hvad du laver, så er en god tommelfingerregel at anskaffe fodtøj dertil, som rent faktisk er beregnet til den aktivitet, som du skal udføre.

Dermed giver du dig selv de bedste kort på hånden i forhold til at få så god en oplevelse som muligt.

Alene af den grund bør du vælge vandresko fremfor løbesko, når du skal på vandretur.