Haven i februar

//

En måned med forberedelser og tidlige tegn på forår

Februar markerer slutningen på vinterens mørke og kolde dage og begynder at bringe de første tegn på forårets komme. Selvom temperaturen stadig kan være lav, og sne kan dække jorden, er der masser af aktiviteter, der kan gøres for at forberede haven til den kommende vækstsæson. Her er nogle nyttige tips og ideer til, hvordan du kan få mest muligt ud af din have i februar.

Forberedelse og planlægning

  1. Udarbejd en haveplan: Nu er det tid til at færdiggøre din haveplan for året. Bestem, hvilke planter du vil dyrke, og hvor de skal placeres. Overvej også at rotere afgrøder for at forhindre jordtræthed og skadedyrsproblemer.

  2. Frøbestilling: Hvis du ikke allerede har gjort det, er februar en god måned til at bestille frø. Sørg for at vælge sorter, der passer til dit klima og din jords type.

Pleje af haven

  1. Beskæring: Februar er ideel til beskæring af mange træer og buske, især frugttræer som æble og pære. Fjern døde, syge eller krydsende grene for at fremme en sund vækst og forbedre luftcirkulationen.

  2. Rengøring af bede: Fjern gamle plantedele, ukrudt og affald fra blomsterbede og køkkenhaveområder. Dette vil hjælpe med at forhindre sygdomme og skadedyr i at overvintre i haven.

Forspiring og plantning

  1. Forspiring af frø: Begynd at forspire frø indendørs for grøntsager som tomater, chili og auberginer samt blomster som petunia og løvemund. Brug frøbakker og såjord, og sørg for, at de får tilstrækkeligt lys og varme.

  2. Plantning af barrodede planter: Februar er en god tid til at plante barrodede træer og buske. Sørg for, at jorden ikke er frossen, og plant dem hurtigt efter køb for at sikre, at rødderne ikke tørrer ud.

Jordforberedelse

  1. Forbedring af jorden: Hvis vejret tillader det, kan du begynde at forberede jorden til foråret ved at tilføje kompost eller godt rådnet gødning. Grav det ned i jorden for at forbedre strukturen og næringsindholdet.

Dyreliv i haven

  1. Fuglefodring: Fortsæt med at fodre fuglene, da de stadig har brug for ekstra energi i den kolde måned. Husk at rense foderbrætterne regelmæssigt for at forhindre sygdomme.

  2. Insektvenlige haver: Begynd at planlægge, hvordan du kan gøre din have mere attraktiv for nyttige insekter. Overvej at plante blomster, der blomstrer tidligt og giver nektar til bier og sommerfugle.

Haveprojekter

  1. Bygning af koldbede: Overvej at oprette koldbede eller drivbænke for at beskytte unge planter og forlænge vækstsæsonen. Dette kan være særligt nyttigt til tidlige grøntsager som salat og spinat.

  2. Reparation af stier og hegn: Brug tiden til at reparere og vedligeholde havenstier, hegn og andre strukturer, der kan være blevet beskadiget i løbet af vinteren.

Afslapning og nydelse

Selvom februar stadig kan være kold og uforudsigelig, er det en måned fyldt med løfter om foråret. Tag dig tid til at nyde de små tegn på nyt liv, som sneklokker og vintergækker, der begynder at dukke op. Planlægning og forberedelse nu vil sikre, at din have er klar til at blomstre og trives, når varmen endelig kommer.

Februar er en travl måned for gartnere, der ønsker at få et forspring på forårets opgaver. Med korrekt planlægning, beskæring og forberedelse kan du sikre, at din have er sund og klar til vækstsæsonen. Uanset om du forspirer frø indendørs, beskærer træer eller forbedrer jorden, vil dine anstrengelser nu betale sig i de kommende måneder. Så tag handskerne på, og nyd den friske luft i haven, mens du forbereder dig på den spændende tid, der ligger forude.

Se mere på https://begynderhaven.dk/ 

CSR Label

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark