Hvilke certifikater skal du kende til når du vælger tøJ.

//

I denne artikel giver vi dig en oversigt over de vigtigste certifikater, som du skal kende når du vælger tøj og tekstilvarer.

Bæredygtige Certifikater i Tekstilindustrien:

#1. OEKO-TEX 100

OEKO-TEX 100 er en global standard, der fokuserer på at sikre, at tekstiler er fri for skadelige stoffer. Certifikatet gennemgår omfattende testning for at sikre, at produkter er sikre for forbrugeren og miljøet. Det dækker alt lige fra farvestoffer til knapper og lynlåse. Så har du nogen former for allergi skal Oeko-tex 100 være et krav.

#2. GOTS Certifikat (Global Organic Textile Standard)

GOTS er anerkendt som den førende standard for organisk tekstilproduktion globalt. Certifikatet sikrer, at tekstiler er fremstillet under strenge miljø- og sociale kriterier. Det omfatter krav til både dyrkning af fibre og produktionsprocesser.

Du kan få mange varegrupper indenfor GOTS lige fra t-shirts til bæredygtige muleposer med logo tryk

#3. Fairtrade

Fairtrade-certificeringen fokuserer på at forbedre arbejdsforholdene og sikre retfærdig løn til dem, der er involveret i produktionskæden. Dette certifikat sikrer, at tekstilarbejdere får rimelig kompensation og arbejder under ordentlige forhold.

Så FairTrade logoet har fokus på arbejderne og løn men ikke nødvendigvis om det er økologisk bomuld.

#4. GRS Stål (Global Recycled Standard)

GRS-certifikatet fokuserer på at bevare naturressourcer ved at fremme genanvendelse. Det dækker hele forsyningskæden og kræver sporbarhed af genanvendte materialer. Dette certifikat er afgørende for at reducere tekstilindustriens miljømæssige fodaftryk. Et produkt med GRS kan du altid på sporing på hos producenten.

# 5. Recycled Polyester

Recycled Polyester-certifikatet bekræfter, at materialet er fremstillet af genanvendte plastflasker eller andet affaldsmateriale. Dette er en vigtig indsats for at mindske afhængigheden af nyproduktion af polyester og mindske plastaffaldet.

# 6. Cradle to Cradle (C2C)

Cradle to Cradle-certificering fokuserer på at designe produkter, der er sikre for miljøet og kan genbruges i lukkede kredsløb. Dette certifikat stræber efter at eliminere affald og reducere ressourceforbruget fra produktion til afskaffelse.

#7. Bluesign

Bluesign-certifikatet evaluerer kemiske stoffer og materialer, der bruges i tekstilproduktionen. Målet er at minimere miljøpåvirkningen og skabe mere bæredygtige produkter. Bluesign bruges typisk til fx imprenering eller membraner.

#8. SA8000 (Social Accountability International)

SA8000 er en social standard, der fokuserer på arbejdsforhold, herunder retten til at organisere sig, sikre sikre og sunde arbejdsforhold og forhindre børnearbejde.

Vi håber denne artikel har gjort dig klogere på de forskellige mærkninger og certificeringer, som du støder på. Så husk at nogle mærkninger er selve materialet som fx GOTS økologisk bomuld og andre er for at sikre ordentlig produktion og aflønning (fx. FairTrade og SA8000).

CSR Label

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark