HVAD ER AGORAFOBI? – EN INTRODUKTION TIL SYGDOMMEN OG HVORDAN MAN BEHANDLER DEN

//

Agorafobi er en angstlidelse, der påvirker millioner af mennesker over hele verden. Det er ofte kendetegnet ved frygt for offentlige steder, såsom butikker, supermarkeder, restauranter og andre steder, hvor man kan føle sig udsat eller overvældet. Agorafobi kan også omfatte frygt for at være alene eller at blive overladt til sig selv. Det kan være vanskeligt at diagnosticere og behandle agorafobi, da symptomerne er meget forskellige fra person til person. I denne artikel vil vi kigge nærmere på, hvad agorafobi er, hvordan det påvirker dem, der lider af det, og hvilke behandlingsmuligheder der findes. 

SYMPTOMER PÅ AGORAFOBI

Symptomerne på agorafobi varierer fra person til person og omfatter ofte følgende: • Frygt for at være alene eller at blive overladt til sig selv • Frygt for offentlige steder som butikker, supermarkeder og restauranter

• Følelser af angst eller panik når man er i disse situationer

• Fysisk ubehag som svedture, åndenød og hjertebanken

• Undgåelse af situationer som man føler sig utilpas i

• Følelser af uro eller bekymring i forbindelse med disse situationer

Mennesker med agorafobi kan føle sig meget begrænset i deres daglige liv. Frygt for offentlige steder betyder ofte at de undgår disse situationer helt eller delvist – dette kan have en negativ indflydelse på deres sociale liv og arbejde.

ÅRSAGER TIL AGORAFOBI 

Årsagerne til agorafobi er oftest usikre, men der er flere teorier om hvorfor nogle mennesker udvikler sygdommen. Nogle forskere mener at det skyldes en traumatisk oplevelse i fortiden – et traume som har gjort mennesket bange for lignende situationer i fremtiden. Andre mener det skyldes genetiske årsager eller en biologisk predisposition for angstlidelser. Uanset årsagen er det vigtigt at søge professionel hjælp hurtigst muligt, da sygdommen kan have alvorlige konsekvenser for ens daglige liv. 

BEHANDLING AF AGORAFOBI

Der findes flere måder man kan behandle agorafobi på – herunder psykoterapi og medicinering. Psykoterapi involverer typisk samtale med en psykolog eller psykiater om dine tanker.

CSR Label

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark