Kan alle lave kunst?

//

I bund og grund, så ja, alle kan lave kunst. I hvert fald på papiret. Men om de så kan lave noget, når det kommer til stykket, er jo en helt anden sag.

Hvis du ikke har fantasien eller viljen til at lave kunst, er det klart, at du ikke er i stand til at lave det.  Men hvis du ønsker at lave kunst, er der intet, der kan stoppe dig i at kaste dig ud i en tilværelse som kunstner. Kunst og business hænger godt sammen.

Må jeg kalde mig kunstner?

Ja, du må gerne kalde dig kunstner. Der er ingen beskyttelse omkring den titel, som der kan være på andre titler. Ligesom alle også gerne må kalde sig for journalist, da det ikke er en beskyttet titel, må alle også geren kalde sig for kunstner.

Så hvis du føler dig som en kunstner, eller hvis du har kastet dig ud i at lave kunst, skal du ikke være bange for at bruge den betegnelse om dig selv. Du må meget gerne gå rundt og kalde dig selv for kunstner, uanset hvor lang tid du rent faktisk har lavet kunst.

Må jeg sælge min egen kunst?

Ja, du må også gerne sælge din egen kunst. Du skal dog være opmærksom på, at du, når du sælger for over 300.000 kroner kunst om året, skal momsregistreres. Det er frivilligt at gøre det, hvis du omsætter for under 300.000 kroner.

Du skal desuden også være opmærksom på, at kunstnere som udgangspunkt beskattes på samme måde som alle andre erhvervsgrupper. Dermed skal du altså stadig huske at lægge penge til side til SKAT, så du ikke ender med at stå med en stor regning, når årsopgørelsen kommer, og du har solgt en lang række værker det sidste år.

Må jeg købe og videresælge kunst?

Ja, det er ganske lovligt at købe og videresælge kunst. Selvfølgelig ikke hvis der er tale om hælervare fra tyveri el.l., men det gælder jo også alle andre ting. Køber du reel kunst fra auktioner eller gallerier eller private, må du geren sælge det videre og tjene penge på det.

Igen er det vigtigt at være opmærksom på de gældende regler inden for skat og moms, så du ikke kommer galt afsted og ender med en stor regning på et tidspunkt. Har du et øje for at spotte god kunst, og er du en god sælger, er det bare med komme i gang.

CSR Label

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark