Mobiltelefoner er en stor del af vores hverdag. De er praktiske, og vi kan bruge dem til alt. Men der er også et negativt aspekt ved at have mobiltelefonen alt for tæt på os: Vi bruger for meget tid på dem! I Danmark sidder unge mennesker i gennemsnit otte timer om dagen foran skærmen på deres telefon. Det svarer til mere end en tredjedel af deres daglige aktiviteter! Derfor er det vigtigt, at vi finder en balance og lægge telefonen væk oftere.
Her er nogle tips
1) Afsæt noget tid hver dag, hvor du ikke må bruge din telefon. Det kan være under middagen, eller når du er sammen med venner eller familie.
2) Læg din telefon i et andet rum, når du går i seng, så du ikke bliver fristet til at tjekke den i løbet af natten.
3) Brug en app som Offtime eller Freedom til at blokere adgangen til visse apps eller websteder på din telefon, så du ikke kan bruge dem på bestemte tidspunkter.
4) Slet apps til sociale medier fra din telefon, eller begræns den tid, du bruger på dem hver dag.
5) Slå notifikationer fra for alle dine apps, så du ikke konstant bliver afbrudt af dem.
6) Opbevar din telefon i lommen eller tasken, når du er på farten, og tag den kun frem, når du skal bruge den. I skoler opbevare man mobilen i en mobilkasse, hvor elevernes mobiler ikke er tilgængelige mens der bliver undervist.
7) Lav en regel om, at du ikke må bruge din telefon, mens du laver andre aktiviteter, f.eks. ser tv eller taler med venner.
8) Brug en timer til at begrænse den tid, du bruger på din telefon hver dag.
9) Find andre ting at bruge din fritid på, f.eks. at læse, gå en tur eller tale med venner ansigt til ansigt.
10) Brug din telefon til noget produktivt, som f.eks. at lytte til en lærerig podcast eller læse nyheder.
Det er ikke altid let at bryde vanen med at bruge vores telefoner for meget, men det er vigtigt at prøve! Hvis vi kan finde en balance, kan vi bruge vores telefoner på en måde, der ikke overtager vores liv.