Der er en række nye partier opstillet, når der den 1. november igen skal være valg til det danske folketing. Og de kan ende med at komme til at spille en stor rolle i de kommende år i dansk politik. Valget kan betyde store ændringer for dansk politik de kommende år.
Det danske folketing
Der sidder 179 medlemmer i det danske folkering. Der bliver valgt 175 medlemmer ved valget den 1. november i Danmark, og desuden kommer der to medlemmer fra både Færøerne og Grønland. Folketinget er Danmarks parlament. Det holder til på Christiansborg på øen Slotsholmen i centrum af København. Der skal være valg til folketinget minimum hver fjerde år, men det er den siddende statsminister, der bestemer, hvornår der udskrives valg inden for den tidsramme. Alle danskere med bopæl i Danmark og som er over 18 år kan stemme til folketinget.
Nuværende sammensætning
Det seneste valg til folketinget i Danmark var i 2019. Ved det valg blev Socialdemokratiet det største parti med 51 mandater, og dannede regering alene med Mette Frederiksen som statsminister. Støttepartierne er Radikale Venstre, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti. Størst i oppositionen er partiet Venstre med 39 mandater, mens Det konservative Folkeparti har 13 mandater lige nu.
Moderaterne kan blive tungen på vægtskålen
Tidligere statsminister Lars Lække Rasmussen har skabt det nye Moderaterne. Et parti der står rigtigt godt i meningsmållingerne. Og som kan ende med a få rigtig stor betydning. For den tidligere statsminister har endnu ikke gjort det klart, om han vi tilhøre den blå blok eller den røde blok. Og det nye midterparti kan blive tungen på vægtskålen i forhold til om det bliver blå eller rød blok, der får magten. Flere politiske kommentatorer peger ovenikøbet på at Lars Løkke Rasmussen igen kan blive statsminister, hvis kan spiller sin kort rigtigt. Og Lars Løkke er netop kendt som en rigtig god forhandler.
Røre på højrefløjen
De seneste år er der kommet rigtig mange nye partier på højrefløjen af dansk politik. Det gamle højrefløjsparti, Dansk Folkeparti, er meget langt nede i meningsmållingerne, og kan måske ende med at ryge helt ud af det danske folketing. Til gengæld stormer Danmarksdemokraterne med Inger Støjberg i spidsen frem i målingerne, og ser ud til at blive det største parti på den fløj. Og også nye Borgelige ser ud til at få stor fremgang. Og det kan blive rigtigt svært for blå blok at finde enighed blandt de mange partier for et regeringsgrundlag.