Styr dine minder

//

Minder findes både gode og dårlige, helende og skadende. Vi bruger blandt andet minder til at forbedre os i situationer vi tidligere har stået i, og til at mindes dem vi holder af. Det er oplevelser og episoder vi lagrer i hukommelsen, og som nogle gange opbevares i mange år frem. De fleste har prøvet at have minder som er blevet mere utydelige med årene, og de små detaljer man plejede at huske, er pludselig forsvundet. En frustrerende følelse af at man er ved blive glemsom, og en følelse af at man er ved at glemme sin barndom og minder med familie og venner. Det at ens fortid bliver kortere og kortere, fordi man husker mindre af den, kan være skræmmende og angstprovokerende for nogen, som kan stille spørgsmålstegn til hvem de er. Derfor vil vi i dette skriv fortælle om hvordan man kan fremprovokere ældre minder og lige så vel hvordan man helgardere sig for at gode stunder forbliver i hukommelsen.

Disse minder husker du

De tydeligste minder, er oplevelser som har haft en stor betydning for os. Dagen man lærte at cykle, begravelse af en tæt person, et brækket ben eller andet som er ting vi ikke oplever hver dag i vores liv. Det er oplevelser som disse der får mest opmærksomhed, fordi de har været med til skabe vores verdensbillede, og er med til at bestemme hvordan vi handler i bestemt situationer. Vi kan ikke huske alle minder hjernen har valgt at gemme, men mange af dem kan fremprovokeres. Man oplever jævnligt at en bestemt lugt, situation, kommentar, billede og mange andre ting kan frembringe en gammel følelse i kroppen. Det er fordi vi husker minder med sanser, og en helt speciel lugt kan hjælpe med at huske et minde. Havde ens mormor en bestemt lugt i hendes hjem, og man kommer forbi et sted som minder meget om denne lugt, vil det i mange situationer frembringe et minde om din mormor. Det samme kan vi gøre med artefakter, som er små genstande vi kan have fået eller købt på et specielt tidspunkt. Det kan være man er jæger og skyder det dyr man har brugt flere år på at finde. Her bruger flere jægere det artefakt at de hænger jagttrofæer op i hjemmet, for at blive mindet om følelsen i situationen.

 

Man kan sågar hjælpe sig selv med at huske bestemte situationer i livet, for eksempel ved at skrive få ord omkring det, eller vælge at lugte flere gange til sin parfume. Men vi er mennesker og ikke computere, så vi har ikke uendelig kapacitet, og derfor kan vi ikke huske alting. Gør dig umage med at tage billeder, så du kan udnytte computerens evne til at lagre minder. Vi vil alle sammen have gode og dårlige minder, og vi kan ikke vælge til eller fra, men vi kan lære at håndtere og kontroller negative minder, så de ikke skader endnu mere.

CSR Label

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark