Et barns fødsel skal registreres, når den finder sted. Du kan nu registrere en fødsel i Danmark online. Alle børn i Danmark skal have et navn, inden de er seks måneder gamle, medmindre forældrene vælger at lade være. Dette er generelt et spørgsmål om holdning og religion; om man vil navngive eller foretage en traditionel kristen dåb
Hvis du ikke ønsker, at dit barn skal døbes, skal du blot give det eller hende et navn og følge de minimale formaliteter. Du skal indsende en dåbsblanket til det sogn, hvor moderen er bosat, uanset om du er medlem af den danske folkekirke eller ej. Når du har modtaget din navneattest, har du officielt et navn til dit barn.
Hvis du ønsker, at dit barn skal døbes, vil det blive indskrevet i den danske folkekirke. Det er op til dig og præsten at bestemme, hvordan dåben skal foregå. Du skal kontakte en præst eller et kirkekontor i det sogn, hvor du ønsker, at dåben skal finde sted.
En præst vil som regel, eller efter ønske, tage en snak med dine forældre om ritualet, dagen og dåbens kristne betydning, da der ofte er mange spørgsmål om alle tre ting.
Efter dåbsceremonierne udsteder de fleste kirker en fødsels- og navneattest. Nogle steder får du det i hånden, når du forlader kirken, men andre steder får du det tilsendt bagefter.
Du kan så have en række spørgsmål at tage stilling til, såsom hvor kan jeg finde dåbskjoler, og skal dåbsfesten være stor eller lille, og hvor skal den finde sted?
Skal dåbskjolen være ny eller brugt?
Mange familier har en dåbskjole, som er gået i arv i generationer. Det er dog ikke alle, der er begyndt på denne skik endnu, og derfor skal de finde en dåbskjole for første gang.
Der er ingen regler om farven på kjolen på begge sider, selv om hvidt længe har været forbundet med dåb og dåbskjolen er betydeligt længere end barnet. Det skyldes, at i det 16. århundredes England blev nyfødte helt nedsænket i vand, inden de blev pakket ind i en lang dåbssæk for at holde dem varme. Senere, når posen blev åbnet, afslørede den, hvor velhavende familien var.